Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić
Na patelni zeszklić na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem posmażyć
Do cebuli dodać obrane i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu
Do pieczarek dodać mielone mięso, rozdrobnić go drewnianą szpatułką, aby nie było grudek, doprawić sola i pieprzem i smażyć przez ok 15 - 20 minut W międzyczasie mieszać. Doprawić papryką w proszku
Gdy mięso jest już usmażone dodać do niego puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut. Następnie odkryć patelnię i odparować nadmiar płynu
Ziemniaki pokroić w plasterki . Połową wyłożyć dno naczynia do zapiekania, tak, aby ziemniaki częściowo zachodziły na siebie
Na warstwę ziemniaków wyłożyć mięso i wyrównać
Na mięsie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków
Masło stopić na patelni i płynnym posmarować wierzchnią warstwę ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią ( ok 25 minut )
Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i zapiekankę posypać startym żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści i ewentualnie ładnie przyrumieni
Komentarze