ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

4.5 (194 ocen)

  • 25 min

Smaczna zapiekanka z ziemniakami. :)

  • 25 min

Składniki:

  • 40 dkg mielonego,
    20 dkg pieczarek,
    duża cebula,
    słoik koncentratu pomidorowego,
    7 średnich ziemniaków,
    2 łyżeczki majeranku,
    łyżeczka bazylii,
    łyżeczka ziół prowansalskich,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka papryki ostrej,
    200 g śmietany 12%,
    3 łyżki majonezu,
    20 dkg tartego sera żółtego.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
    Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki,
    Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi.
    Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
    Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem.
    W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem.
    Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować