Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczny pomysł na obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków

    2-3 cebule

    1 papryka

    1/4 główki kapusty

    około 20-30 dkg kiełbasy np.zwyczajnej

    sól i pieprz

    koperek suszony

    2 łyżki oleju

    1/2 szklanki rosołu

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy,myjemy i kroimy w plastry.

    Paprykę myjemy,rozkrawymy,wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy z paski.

    Kapustę siekamy drobno.Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem,na dnie układamy plasterki ziemniaków ( jeden zachodzący za drugi) następnie dajemy warstwę cebuli,warstwę kapusty i kilka plasterków papryki.Każdą warstwę warzyw posypujemy solą i pieprzem.

    Na paprykę układamy warstwę kiełbasy i znów powtarzamy warstwy:kapusta-papryka-cebula i ziemniaki,nie zapominając o przyprawieniu każdej warstwy.

    Całość podlewamy rosołem i posypujemy koperkiem.

    Naczynie przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60-70 minut.

    Podajemy z odrobiną ketchupu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy