2 kg ziemniaków ( obranych i pokrojonych w plastry )
100 ml kwaśnej śmietany 18%
200 ml wody
15 dag sera żółtego ( tartego )
1 jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżka margaryny
sól,pieprz,czosnek granulowany , kminek mielony ,cebula granulowana , chili w proszku , papryka słodka w proszku
opcjonalnie - wędzony boczek w plastrach
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie .Odcedzamy i trochę studzimy .Naczynie żaroodporne nacieramy margaryną i układamy plastry ziemniaków . W połowie można dodać plastry boczku i ponownie ziemniaki. Do wody dodajemy ,śmietanę ,mąkę ,jajko i przyprawy . Mieszamy zalewamy ziemniaki i posypujemy serem .Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-45 minut do ładnego zrumienienia .
Porady
Można dodać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plastry.
Komentarze