Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosta i smaczna potrawa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków ( obranych i pokrojonych w plastry )
    100 ml kwaśnej śmietany 18%
    200 ml wody
    15 dag sera żółtego ( tartego )
    1 jajko
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżka margaryny
    sól,pieprz,czosnek granulowany , kminek mielony ,cebula granulowana , chili w proszku , papryka słodka w proszku
    opcjonalnie - wędzony boczek w plastrach

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa do pieczenia. 1. Ziemniaki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie .Odcedzamy i trochę studzimy .Naczynie żaroodporne nacieramy margaryną i układamy plastry ziemniaków . W połowie można dodać plastry boczku i ponownie ziemniaki. Do wody dodajemy ,śmietanę ,mąkę ,jajko i przyprawy . Mieszamy zalewamy ziemniaki i posypujemy serem .Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-45 minut do ładnego zrumienienia .

Porady

Można dodać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy