Zapiekanka z ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Często bywam w Niemczech i zawsze przywożę stamtąd jakieś kulinarne nowości. Moje dzieci bardzo lubią zapiekanki. Oto jedna z nich.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 75 dag ziemniaków
    ● 50 dag brokułów
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 30 dag filetów z kurczaka
    ● 5 jajek
    ● 15 dag słodkiej śmietany
    ● 2 łyżki oleju
    ● sól, pieprz
    ● łyżka oregano
    ● 5 dag startego żółtego sera

Zapiekanka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z ziemniaków 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
    Studzimy, obieramy
    i kroimy w plastry. Brokuły
    myjemy, następnie dzielimy
    na różyczki. Czosnek obieramy,
    siekamy i krótko podsmażamy.
    Filety myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i kroimy
    w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy
    olej i podsmażamy
    kurczaka na złoty kolor. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Zapiekanka z ziemniaków 2. W naczyniu żaroodpornym
    warstwami układamy ziemniaki,
    mięso i brokuły. Jajka rozkłócamy.
    Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem
    i zagotowujemy. Dodajemy
    czosnek i oregano. Sosem polewamy
    warzywa i mięso. Posypujemy
    żółtym serem.
  • Zapiekanka z ziemniaków 3. Potrawę pieczemy w rozgrzanym
    do temp. 175 °C piekarniku
    ok. 20 minut, aż brokuły
    będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy