Zapiekanka z ziemniakami i wątróbką drobiową

4.99 (164 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ziemniaki (na 3 warstwy zapiekanki)
    ok. 1 kg wątróbki drobiowej
    3 duże cebule
    2 małe jabłka (najlepiej twarde)
    15 dag sera żółtego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka cukru
    sol
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do ziemniaków
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniakami i wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawa uniwersalna i przyprawą do ziemniaków (podobnie jak pozostałe 2 warstwy).
  • wątróbka 2. Wątróbkę przekroić na połówki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku i połowę wyłożyć na ziemniaki.
  • cebula 3. Cebulę pokroić w piórka, jabłka przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać majeranek, cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać jabłka i chwilę podsmażyć ok. 3 min. Połowę razem z tłuszczem wyłożyć na wątróbkę.
  • ser żółty 4. Na wątróbkę wyłożyć znowu warstwę ziemniaków, następnie pozostałą wątróbkę i na nią cebulę. Ostatnią warstwą są ziemniaki. Całość posypać starym na tarce serem żółtym.
  • przed pieczeniemn 5. Zapiekać 40 min. w tem. 180*C, następnie jeszcze ok. 20 min pod przykryciem. Podawać polaną keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować