ziemniaki (na 3 warstwy zapiekanki)
ok. 1 kg wątróbki drobiowej
3 duże cebule
2 małe jabłka (najlepiej twarde)
15 dag sera żółtego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
sol
pieprz
przyprawa uniwersalna
przyprawa do ziemniaków
bułka tarta
olej do smażenia
Zapiekanka z ziemniakami i wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawa uniwersalna i przyprawą do ziemniaków (podobnie jak pozostałe 2 warstwy).
2.Wątróbkę przekroić na połówki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku i połowę wyłożyć na ziemniaki.
3.Cebulę pokroić w piórka, jabłka przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać majeranek, cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać jabłka i chwilę podsmażyć ok. 3 min. Połowę razem z tłuszczem wyłożyć na wątróbkę.
4.Na wątróbkę wyłożyć znowu warstwę ziemniaków, następnie pozostałą wątróbkę i na nią cebulę. Ostatnią warstwą są ziemniaki. Całość posypać starym na tarce serem żółtym.
5.Zapiekać 40 min. w tem. 180*C, następnie jeszcze ok. 20 min pod przykryciem. Podawać polaną keczupem.
Komentarze