Zapiekanka z warzyw i grillowany kurczak

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Głównym składnikiem jest fasolka, ale mamy też cukinię i paprykę. To co łączy warzywa to sos beszamelowy. Zapiekankę podałam z grillowanym kurczakiem. Całość, smaczna przez duże „S” i efektowna

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WARZYWA:
    - fasolka szparagowa zielona świeża: 150 gramów
    - papryka swieza czerwona: 1 sztuka
    - papryka świeża żółta: 1 sztuka
    - cukinia zielona mała: 1 sztuka
    - szalotka: 3 sztuki
    - natka pietruszki: 4 łyżki
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    SOS BESZAMELOWY:
    - masło: 1 łyżka
    - mąka pszenna 550: 1 łyżka
    - mleko: 0.75 szklanki
    - parmezan: 2 łyżki
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
    MARYNATA DO KURCZAKA:
    - miód: 1 łyżeczka
    - ocet winny: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 0.5 szklanki
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z warzyw i grillowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej lub rano. Składniki do marynaty mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka, zostawiamy go pod przykryciem. Natka pietruszki powinna być posiekana.
  • 2. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i gotujemy. Gdy jest lekko twarda przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą (zachowa ładny zielony kolor).
  • 3. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki, smażymy na oliwie z oliwek. Po 3–4 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 4 minutach cukinię, przekrojoną wzdłuż i pokrojoną na plasterki. Smażymy do momentu kiedy warzywa są jeszcze lekko twarde/ chrupiące. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
  • 4. Sos beszamel. Gdy smażymy warzywa, jednocześnie przygotowujemy sos beszamelowy (mój z dodatkiem parmezanu). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i lekko ją przesmażamy. Po 1 minucie dodajemy stopniowo mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu, który nie może być za gęsty (coś jak sos czekoladowy do lodów). Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Warzywa oblewamy sosem beszamelowym, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą. Zapiekamy ok. 20–25 minut w temperaturze 180°C.
  • 6. Gdy zapiekanka się piecze, wstawiamy kurczaka na rozgrzaną patelnię do grillowania. Jeśli użyliśmy jednej dużej piersi z kurczaka, grillujemy ją po 2–3 minuty z każdej strony i wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut, dopiekamy ją. Jeśli piersi z kurczaka są małe, grillujemy je tylko na patelni, wydłużając czas grillowania. Kurczaka kroimy w plastry, układamy na zapiekance i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować