Głównym składnikiem jest fasolka, ale mamy też cukinię i paprykę. To co łączy warzywa to sos beszamelowy. Zapiekankę podałam z grillowanym kurczakiem. Całość, smaczna przez duże „S” i efektowna
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
WARZYWA:
- fasolka szparagowa zielona świeża: 150 gramów
- papryka swieza czerwona: 1 sztuka
- papryka świeża żółta: 1 sztuka
- cukinia zielona mała: 1 sztuka
- szalotka: 3 sztuki
- natka pietruszki: 4 łyżki
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
SOS BESZAMELOWY:
- masło: 1 łyżka
- mąka pszenna 550: 1 łyżka
- mleko: 0.75 szklanki
- parmezan: 2 łyżki
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
MARYNATA DO KURCZAKA:
- miód: 1 łyżeczka
- ocet winny: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
- natka pietruszki: 0.5 szklanki
- pierś z kurczaka: 1 sztuka
Zapiekanka z warzyw i grillowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej lub rano. Składniki do marynaty mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka, zostawiamy go pod przykryciem. Natka pietruszki powinna być posiekana.
2.Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i gotujemy. Gdy jest lekko twarda przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą (zachowa ładny zielony kolor).
3.Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki, smażymy na oliwie z oliwek. Po 3–4 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 4 minutach cukinię, przekrojoną wzdłuż i pokrojoną na plasterki. Smażymy do momentu kiedy warzywa są jeszcze lekko twarde/ chrupiące. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
4.Sos beszamel. Gdy smażymy warzywa, jednocześnie przygotowujemy sos beszamelowy (mój z dodatkiem parmezanu). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i lekko ją przesmażamy. Po 1 minucie dodajemy stopniowo mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu, który nie może być za gęsty (coś jak sos czekoladowy do lodów). Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
5.Warzywa oblewamy sosem beszamelowym, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą. Zapiekamy ok. 20–25 minut w temperaturze 180°C.
6.Gdy zapiekanka się piecze, wstawiamy kurczaka na rozgrzaną patelnię do grillowania. Jeśli użyliśmy jednej dużej piersi z kurczaka, grillujemy ją po 2–3 minuty z każdej strony i wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut, dopiekamy ją. Jeśli piersi z kurczaka są małe, grillujemy je tylko na patelni, wydłużając czas grillowania. Kurczaka kroimy w plastry, układamy na zapiekance i podajemy. Smacznego!
Komentarze