Zapiekanka z puree ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju.Dodajemy mięso mielone i przecier pomidorowy.podsmażamy.Zalewamy bulionem,dodajemy wodę i dusimy 5 minut pod przykryciem.Doprawiamy do smaku.Pomidory obieramy ze skórki,kroimy w plastry.Naczynie żaroodporne wykładamy mięsem,przykrywamy pomidorami i szprycą wyciskamy na nie puree ziemniaczane.Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
2.Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy.Dodajemy masło,mleko i pieprz. Ucieramy blenderem na gładką masę.Dodajemy starty ser żółty-mieszamy.
Porady
Do zapiekanki można użyć gotowego puree.,wtedy 10 dag. puree zalewamy 2 szklankami wody ,wyrabiamy i mieszamy z żółtym serem.
Komentarze