Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
2.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości.
3.Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków.
4. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego!
Komentarze