Zapiekanka z piernika i kukułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło.Pierniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.Powstanie nieregularna masa i tak ma być.Masą piernikową wyłożyć naczynie żaroodporne o średnicy 24 cm -dna naczynia niczym nie smarujemy.
2.Na sitku odsączyć wiśnie.
3.W rondelku podgrzewamy śmietanę z kukułkami aż do zagotowania.Powstanie mocno czekoladowa masa.
4.Jajka ubijamy i zalewamy gorącą śmietaną z kukułkami.
5.Na masę piernikową wykładamy osączone wiśnie.Następnie wylewamy masę jajeczno-śmietanową.Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 200 C.Naczynia nie przykrywamy.
Porady
Można dodać wiśnie mrożone -wtedy zasypujemy je 100 g cukru i zostawiamy aby puściły sok.
Komentarze