Zapiekanka z pieczarkami, grzybami i mięsnymi kuleczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo prosta zapiekanka z pieczarkami, sosem grzybowym i mięsnymi kuleczkami a zarazem bardzo smaczna...uda się każdemu. Polecamy:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    6 ziemniaków średnich
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    0,35 kg żółtego sera
    2 szklanki warzyw na patelnie
    2 łyżki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    sól
    pieprz

    Składniki na kuleczki mięsne:

    0,3 kg fileta z kurczaka
    1 jajko całe
    1 łyżeczka kaszy manny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżeczki natki z pietruszki
    sól
    przyprawa do mięsa mielonego
    oliwa do smażenia

    Składniki na sos grzybowy:

    1 szklanka suszonych grzybów
    1 kostka bulionu grzybowego
    3 łyżki śmietany 18 procentowej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z pieczarkami, grzybami i mięsnymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierać i gotować w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Przekroić na pół wzdłuż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem.
  • dusimy cebulę z pieczarkami 2. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dusić na rozgrzanym maśle, doprawić solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • kuleczki drobiowe 3. Mięsne kuleczki
    Fileta z kurczaka zmielić w maszynce. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, kasze mannę, mąkę ziemniaczaną,natkę z pietruszki, przyprawić solą oraz przyprawą do mięsa mielonego. Wyrobić na gładką masę i uformować małe kuleczki. Usmażyć je na niewielkiej ilości oleju.
  • sos grzybowy 4. Sos
    Grzyby namoczyć, osączyć ( zostawić 0,5 szklanki) wywaru. Pokroić i zalać 1 szklanką wody dodać kostkę bulionu grzybowego oraz wywar. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaprawić sos. Gotować około 10 minut.
  • 5. Warzywa przełożyć na patelnie, podlać 1 szklanką wody i je dusić aż będą na pół miękkie.
  • zapiekanka 6. Składamy zapiekankę, na ziemniaki wyłożyć pieczarki z cebulką, posypać żółtym serem (około 0,15 kg), ułożyć mięsne kuleczki, zasypać to warzywami i resztą startego sera. Na końcu zalać zapiekankę sosem grzybowym i zapiec w piekarniku około 35 minut na 180 stopni.
  • zapiekanka 7. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować