Zapiekanka z pieczarkami, grzybami i mięsnymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierać i gotować w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Przekroić na pół wzdłuż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem.
2.Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dusić na rozgrzanym maśle, doprawić solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.Mięsne kuleczki
Fileta z kurczaka zmielić w maszynce. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, kasze mannę, mąkę ziemniaczaną,natkę z pietruszki, przyprawić solą oraz przyprawą do mięsa mielonego. Wyrobić na gładką masę i uformować małe kuleczki. Usmażyć je na niewielkiej ilości oleju.
4.Sos
Grzyby namoczyć, osączyć ( zostawić 0,5 szklanki) wywaru. Pokroić i zalać 1 szklanką wody dodać kostkę bulionu grzybowego oraz wywar. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaprawić sos. Gotować około 10 minut.
5.Warzywa przełożyć na patelnie, podlać 1 szklanką wody i je dusić aż będą na pół miękkie.
6.Składamy zapiekankę, na ziemniaki wyłożyć pieczarki z cebulką, posypać żółtym serem (około 0,15 kg), ułożyć mięsne kuleczki, zasypać to warzywami i resztą startego sera. Na końcu zalać zapiekankę sosem grzybowym i zapiec w piekarniku około 35 minut na 180 stopni.
Komentarze