6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
½ kg pieczarki pokrojone w plasterki
2 cebule pokrojone w kostkę
20 dkg mozzarella starta na łezce
100 ml. śmietana 36%
1 gałązka świeżego rozmarynu
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Zapiekanka z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie do zapiekania przesmarować cienko oliwą. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu w dachóweczkę. Posolić i posypać świeżym rozmarynem. Polać połową śmietany.
Cebulę przesmażyć, dodać pokrojone pieczarki, chwilę smażyć razem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na ziemniakach. Rozsypać na pieczarkach połowę mozzarelli i nakryć pozostałymi ziemniakami, które polać pozostałą śmietaną i mozzarellą.
Zapiekać w temp. 190 C przez 20 minut.
Komentarze