Zapiekanka z pora i cukinii

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zapiekanka inna niż wszystkie, powstała tak naprawdę przypadkiem, gdy nie wiedziałam co zrobić z cukinii i myślę że idealnie nadaje się na konkurs_zapiekanki2.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 małe cukinie
    1 duży por
    3 jaja
    1 opakowanie sera feta ok 200g
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki otrąb żytnich
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 pęczek natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    papryka słodka do smaku
    ketchup ostry do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z pora i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa i suche składniki. 1. Na początek wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinie zetrzeć ( ze skórką) na tarce na dużych oczkach i odcisnąć wodę, potem dodać pora pokrojonego w krążki. Następnie dodać pokruszony ser feta. Kolejną czynnością będzie dodanie siemienia lnianego, kaszy manny i otrąb żytnich, doprawienie przyprawami i wymieszanie z posiekaną natką pietruszki i jajkami.
  • Zapiekanka przed zapieczeniem 2. Następnie przełożyć dokładnie wymieszaną masę zapiekankową do naczynia żaroodpornego i zapiec przez godzinę w 180 stopniach. Podawać z ketchupem.

Porady

Naczynie żaroodporne można lekko natłuścić przed wyłożeniem masą zapiekankową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować