Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego

0 (0 ocen)

  • 45 min

I tak można wykorzystać seler korzeniowy.

  • 45 min

Składniki:

  • mały seler
    300 g szynki gotowanej
    150 g sera z niebieską pleśnią
    250 ml śmietany
    2 łyżki masła
    świeżo mielony pieprz

Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego 1. Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski.
    Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C.
    Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem, włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki.
    W rondelku doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser. Mieszałem, aż ser się rozpuścił. Masę wylałem na seler z szynką. Zapiekankę oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Zapiekałem przez ok. 20 minut, aż się przyrumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy