Zapiekanka z młodych ziemniaków i pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Założyć rękawiczki jednorazowe, aby nie poparzyć rąk podczas obróbki pokrzywy. Pokrzywę umieścić w dużej misce, zalać wodą i dokładnie ją wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę, aby pozbyć się piachu i ziemi. Oczyszczoną pokrzywę grubo pokroić.
2.Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać pokrojoną pokrzywę, trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dusić pod przykryciem ok. 2 minut aż zmięknie, a następnie zdjąć z ognia.
3.Śmietaną roztrzepać z jajkiem kurzym, dodać połowę startego parmezanu, trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
4.Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć w plasterki na mandolinie lub bardzo cienko pokroić. Naczynka do zapiekania lub jedno większe naczynie wysmarować masłem, układać w nich/nim warstwami plasterki ziemniaków, delikatnie je soląc i pieprząc, oraz podduszoną pokrzywę z cebulą. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
5.Po ułożeniu wszystkich warstw, lekko docisnąć zapiekankę, polać mieszaniną śmietany, jajka i sera, posypać pozostałą częścią startego sera, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekać 35 minut.
6.Po tym czasie odkryć zapiekankę, na jej wierzchu położyć pokrojony w małe kawałki boczek oraz wybić na wierzch jajeczka przepiórcze i zapiekać jeszcze 5 minut bez przykrycia. Podawać od razu po upieczeniu.
Komentarze