Zapiekanka z młodych ziemniaków i pokrzywy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Wiosenna zapiekanka ze składnikiem prosto z łąki

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki młode: 6 sztuk
    - pokrzywa świeża, młoda: 250 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana 18%: 1 opakowanie
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - jajko przepiórcze: 2 sztuki
    - parmezan starty: 40 gramów
    - boczek wędzony chudy: 2 plastry
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 0.25 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z młodych ziemniaków i pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Założyć rękawiczki jednorazowe, aby nie poparzyć rąk podczas obróbki pokrzywy. Pokrzywę umieścić w dużej misce, zalać wodą i dokładnie ją wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę, aby pozbyć się piachu i ziemi. Oczyszczoną pokrzywę grubo pokroić.
  • 2. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać pokrojoną pokrzywę, trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dusić pod przykryciem ok. 2 minut aż zmięknie, a następnie zdjąć z ognia.
  • 3. Śmietaną roztrzepać z jajkiem kurzym, dodać połowę startego parmezanu, trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • 4. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć w plasterki na mandolinie lub bardzo cienko pokroić. Naczynka do zapiekania lub jedno większe naczynie wysmarować masłem, układać w nich/nim warstwami plasterki ziemniaków, delikatnie je soląc i pieprząc, oraz podduszoną pokrzywę z cebulą. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
  • 5. Po ułożeniu wszystkich warstw, lekko docisnąć zapiekankę, polać mieszaniną śmietany, jajka i sera, posypać pozostałą częścią startego sera, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekać 35 minut.
  • 6. Po tym czasie odkryć zapiekankę, na jej wierzchu położyć pokrojony w małe kawałki boczek oraz wybić na wierzch jajeczka przepiórcze i zapiekać jeszcze 5 minut bez przykrycia. Podawać od razu po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować