Inspirację znalazłam jakiś czas temu w internecie... a dzisiaj wyszedł bardzo smaczny obiad. Farsz mięsny z żurawiną, jabłkiem i cebulą...z nutka cynamonu ...rewelacja :)
Składniki:
4 arkusze ciasta filo
1/2 kostki masła (100g)
500 g mięsa mielonego
1 większa cebula
2 winne jabłbka
140 g żurawiny
cynamon
pieprz cayenne
sól
przyprawa do wieprzowiny
olej
15 dkg sera żółtego
ser camembert (90g)
oliwki czarne
pomidorki koktajlowe
Zapiekanka z mięsem w cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Do tego dodajemy żurawinę. Wszystko doprawiamy cynamonem.
Następnie dodajemy mięso (można dodać troszkę wody) i wszystko razem dusimy. Na końcu dodajemy przyprawy do smaku.
Oddzielamy arkusze ciasta filo i pierwszy smarujemy roztopionym wcześniej masłem. Na niego wykładamy kolejny arkusz i także smarujemy. Używamy czterech płatów ciasta.
Następnie tak przygotowane ciasto filo delikatnie przekładamy do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem) tak, aby z każdej strony wystawało ciasto.
Na ciasto wykładamy farsz mięsny, starty żółty ser, pokrojony ser pleśniowy, oliwki i pomidorki koktajlowe. Brzegi ciasta zaginamy do środka.
Pieczemy w piekarniku w około 200'C przez 20 min.
Jeżeli brzegi ciasta będą się zbyt mocno rumienić można je przykryć folią aluminiową.
Komentarze