Zapiekanka z mięsem w cieście filo

4.5 (163 ocen)

Inspirację znalazłam jakiś czas temu w internecie... a dzisiaj wyszedł bardzo smaczny obiad. Farsz mięsny z żurawiną, jabłkiem i cebulą...z nutka cynamonu ...rewelacja :)

Składniki:

  • 4 arkusze ciasta filo
    1/2 kostki masła (100g)

    500 g mięsa mielonego
    1 większa cebula
    2 winne jabłbka
    140 g żurawiny
    cynamon
    pieprz cayenne
    sól
    przyprawa do wieprzowiny
    olej

    15 dkg sera żółtego
    ser camembert (90g)
    oliwki czarne
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem w cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Do tego dodajemy żurawinę. Wszystko doprawiamy cynamonem.
    Następnie dodajemy mięso (można dodać troszkę wody) i wszystko razem dusimy. Na końcu dodajemy przyprawy do smaku.

    Oddzielamy arkusze ciasta filo i pierwszy smarujemy roztopionym wcześniej masłem. Na niego wykładamy kolejny arkusz i także smarujemy. Używamy czterech płatów ciasta.
    Następnie tak przygotowane ciasto filo delikatnie przekładamy do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem) tak, aby z każdej strony wystawało ciasto.
    Na ciasto wykładamy farsz mięsny, starty żółty ser, pokrojony ser pleśniowy, oliwki i pomidorki koktajlowe. Brzegi ciasta zaginamy do środka.

    Pieczemy w piekarniku w około 200'C przez 20 min.
    Jeżeli brzegi ciasta będą się zbyt mocno rumienić można je przykryć folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować