Zapiekanka z mięsem mielonym , pieczarkami , ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z cebulką i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso mielone również podsmażamy i doprawiamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno warstwami: plasterki ziemniaków, mięso, pieczarki z cebulką, kukurydzę i to zalewamy połową , następna warstwa tak samo, na koniec układamy znowu ziemniaki, . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 min w temp 180 st. Po tym czasie zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 15 minut, tak aby ziemniaki były miękkie.
Najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam:)
Smacznego!!
Komentarze