ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM , PIECZARKAMI , ZIEMNIAKAMI I SEREM

4.45 (172 ocen)

  • 50 min

DLA SMAKOSZY ZAPIEKANEK - PYSZNA ZAPIEKANKA

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki -

    Składniki dla 4 osób:
    10 średnich ziemniaków
    pół kg mięsa mielonego
    pieczarki
    kukurydza z puszki
    cebula

    kostka żółtego sera

    sól, pieprz ,odrobina ziół prowansalskich,przyprawy gyrosa,
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem mielonym , pieczarkami , ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z cebulką i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso mielone również podsmażamy i doprawiamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno warstwami: plasterki ziemniaków, mięso, pieczarki z cebulką, kukurydzę i to zalewamy połową , następna warstwa tak samo, na koniec układamy znowu ziemniaki, . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 min w temp 180 st. Po tym czasie zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 15 minut, tak aby ziemniaki były miękkie.
    Najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam:)
    Smacznego!!

Porady

Pamiętajmy czas pieczenia -35 min w temp 180 st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować