Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączenie tanich i łatwo dostępnych składników nie musi być nudne :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    1 duża cebula
    1 mały kalafior
    20 dkg pieczarek
    50 dkg mięsa mielonego
    1 jajko
    4 ząbki czosnku
    15 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki z kalafiorem 1. Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, dookoła ułożyć różyczki kalafiora.
  • Z mięskiem i pieczarkami 2. Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wyłożyć na ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Ułożyć na mięsie.
  • Przed zapieczeniem 3. Całość posyapć startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
  • Po zapieczeniu 4. Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować