Zapiekanka z mielonym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina Lisów z Pucka zaprosiła nas na sycącą zapiekankę autorstwa 17-letniej Karoliny.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 1,5 kg mielonego mięsa
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● kawałek selera
    ● natka pietruszki
    ● ząbek czosnku
    ● 3 łyżeczki kukurydzy z puszki
    ● olej
    ● 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    ● sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka mielona papryka
    ● 20 dag żółtego sera

Zapiekanka z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Resztę warzyw ścieramy na tarce
    i podsmażamy na oleju. Mieszamy z mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kukurydzą i posiekaną natką. Doprawiamy i dodajemy koncentrat.
  • 2. Połowę ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Wykładamy farsz mięsno-warzywny i resztę ziemniaków. Oprószamy przyprawami i startym żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C.

Porady

RADY Karoliny Lis Jeśli plastry ziemniaków podsmażymy na patelni, pieczenie zapiekanki można skrócić o połowę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy