Coś dla osób którzy kochają zapiekanki z makaronem, ta propozycja jest prosta aromatyczna i co najważniejsze szybko się ją robi!
40 min
Składniki:
30 dag dowolnego grubego makaronu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
5 suszonych pomidorów
50 ml oliwy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
sól morska do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Sos:
125 g serka mascarpone lub ricotta
250 ml słodkiej śmietany 22%
szczypta soli do smaku
100 g ostrego sera żółtego
Zapiekanka z makaronu i tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy przelewamy zimną wodą, zostawiamy do osączenia, następnie mieszamy z tuńczykiem z puszki razem z zalewą i ziołami śródziemnomorskimi.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną cebulę oraz suszone pomidory, przesmażamy 3-5 minut, po czym mieszamy z makaronem,dodajemy posiekaną drobno paprykę czerwoną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Sos:
Serek mascarpone ucieramy ze śmietanką i solą , polewamy zapiekankę i mieszamy.
4.Całość posypujemy startym na drobniutkich oczkach serem żółtym, zapiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170*c.
Komentarze