Zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.Z boczku odkroić 6 cienkich plasterków a resztę zmielić w maszynce na średnich oczkach.Do zmielonej masy dodać jajo,zielony koperek,doprawić solą i pieprzem.Ser wędzony zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z wystudzonym makaronem.
2.Formę keksową o wymiarach 26x12 -wymiary mierzone u góry formy-lekko wysmarować olejem i wyłożyć plasterkami boczku tak,aby zakrywały dno i boki.Połowę przygotowanej masy boczkowej wyłożyć na spód,lekko docisnąć.Na masę wyłożyć makaron wymieszany z serem i ponownie ułożyć drugą połowę masy boczkowej.Wyrównać,lekko docisnąć,na wierzch położyć folię aluminiową matową stroną na zewnątrz.
3.Piekarnik nagrzać 180 C z termoobiegiem.Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba dostosować samemu temperaturę.Wstawić formę i piec około 30 minut,po czym zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut aby wierzch ładnie się przyrumienił.
4.Zapiekankę wyłożyć z formy.Na wierzch ułożyć listki mięty,z plasterków jajek foremką wyciąć kwiatki i położyć na listkach.W pomidorku koktajlowym od strony szypułki wyciąć niewielkie wgłębienie aby zmieściła się tam oliwka-będzie to główka.Oliwkę uciąć o 1/3 długości i połączyć wykałaczką z pomidorkiem.Z kawałeczka marchewki zrobić dzióbek a z żółtej papryki oczka,które też przymocować wykałaczką.Pod oliwkę włożyć dwa listki mięty-będą to skrzydełka.Z łodyżek mięty zrobić nóżki,które należy włożyć pod pomidorka koktajlowego.
Komentarze