Zapiekanka z łososiem, ziemniakami i brukselką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna i treściwa

  • 45 min

Składniki:


  • 5-6 dużych ziemniaków
    1 spora cebula
    300 g wędzonego łososia
    10 dużych brukselek
    łyżka kaparów
    łyżka posiekanych zielonych oliwek
    ser emmentaler
    sól, papryka ostra w proszku
    masło
    sos beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/5 szklanki mleka, łyżeczka gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z łososiem, ziemniakami i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki należy obrać, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Ugotować w osolonej wodzie. Brukselki obrać z wierzchnich liści, odciąć lub naciąć głąby i lekko obgotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć (bez tłuszczu) łososia z cebulą pokrojoną w pióra. Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć grubą warstwę plastrów ziemniaków. Posypać papryką, delikatnie posolić i posypać odrobiną startego sera. Następna warstwa to łosoś z cebulą i znów posypujemy ostrą papryką. Podgotowane brukselki pokroić w plastry i ułożyć na łososiu, posypać przyprawami i serem. Na brukselkach ułożyć znowu plastry ziemniaków, przyprawić. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i za pomocą trzepaczki rozprowadzić. Stopniowo dodawać mleko. Dodać sól, pieprz biały i gałkę. Gotować aż sos zgęstnieje, cały czas ubijając trzepaczką. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem, zapiekać w temp. 200 stopni, aż wierzch się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Łosoś Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zapiekanka

To może cię zainteresować