Zapiekanka z łopatki

4.48 (155 ocen)

  • 30 min

Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, ale trochę go zmieniłam.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki (lub karkówki)
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    30 - 40 dkg pieczarek
    1 mała czerwona papryka
    30 dkg sera żółtego
    3/4 szklanki sosu pomidorowego lub keczupu
    przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka, pieprz, sól, czosnek suszony, curry
    Sos czosnkowy
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z łopatki 1. Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm plastry. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego i przyprawić solą, pieprzem i gałką.
    Łopatkę pokroić w plastry i rozbić je dość cienko (do 0,5 cm.), rozłożyć na ziemniakach i posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na to dać keczup.
    Cebulę pokroić w półplasterki i ułożyć na mięsie, a na cebulę dać pokrojoną w kostkę paprykę i grubo posiekane pieczarki.
    Przygotować sos czosnkowy z podanych składników ( czosnek przecisnąć lub posiekać ) i polać zapiekankę.
    Wstawić do piekarnika i piec 45 min pod przykryciem w temp 200 stopni. Po tym czasie posypać serem i dopiec, aż się stopi, już bez przykrycia.

Porady

Zamiast keczupu użyłam sos paprykowy wymieszany z adżyką (z mojej spiżarni). Ser na wierzch dałam w plasterkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować