Zapiekanka z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm plastry. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego i przyprawić solą, pieprzem i gałką.
Łopatkę pokroić w plastry i rozbić je dość cienko (do 0,5 cm.), rozłożyć na ziemniakach i posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na to dać keczup.
Cebulę pokroić w półplasterki i ułożyć na mięsie, a na cebulę dać pokrojoną w kostkę paprykę i grubo posiekane pieczarki.
Przygotować sos czosnkowy z podanych składników ( czosnek przecisnąć lub posiekać ) i polać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika i piec 45 min pod przykryciem w temp 200 stopni. Po tym czasie posypać serem i dopiec, aż się stopi, już bez przykrycia.
Porady
Zamiast keczupu użyłam sos paprykowy wymieszany z adżyką (z mojej spiżarni).
Ser na wierzch dałam w plasterkach.
Komentarze