Zapiekanka z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Ciekawa propozycja na obiad. Sycąca zapiekanka ziemniaczana. Ładnie wygląda i świetnie smakuje.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    400 g parówek /kiełbasek
    200 g pieczarek
    2 duże cebule
    3 marchewki
    6 liści jarmużu
    2 ząbki czosnku
    4 jajka
    sól, pieprz, tymianek, curry, papryka słodka i ostra
    olej
    masło do smarowania formy
    opcjonalnie starty ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Zapiekanka z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obrać i ugotować w osolonej wodzie ( tak aby były jeszcze nieco twardawe). Odcedzić i wystudzone pokroić w ósemki.
    Cebulę obrać, pokroić i zeszklić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, parówki pokroić w plasterki - dodać do cebuli i chwilę podsmażać. Liście jarmuża umyć i pokroić na mniejsze wraz z ziemniakami i marchewką dodać do zapiekanki, Całość chwilę podsmażyć i doprawić do smaki. Opcjonalnie można dodać starty ser żółty.
  • 2. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do formy i wyrównać. Zrobić delikatne cztery wgłębienia, w które należy wbić jajka. Jajka lekko posolić, Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momenty ścięcia jajek.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Parówki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować