Ciekawa propozycja na obiad. Sycąca zapiekanka ziemniaczana. Ładnie wygląda i świetnie smakuje.
Składniki:
600 g ziemniaków
400 g parówek /kiełbasek
200 g pieczarek
2 duże cebule
3 marchewki
6 liści jarmużu
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól, pieprz, tymianek, curry, papryka słodka i ostra
olej
masło do smarowania formy
opcjonalnie starty ser żółty
Zapiekanka z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew obrać i ugotować w osolonej wodzie ( tak aby były jeszcze nieco twardawe). Odcedzić i wystudzone pokroić w ósemki.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, parówki pokroić w plasterki - dodać do cebuli i chwilę podsmażać. Liście jarmuża umyć i pokroić na mniejsze wraz z ziemniakami i marchewką dodać do zapiekanki, Całość chwilę podsmażyć i doprawić do smaki. Opcjonalnie można dodać starty ser żółty.
2.Formę żaroodporną wysmarować masłem. Przełożyć zapiekankę do formy i wyrównać. Zrobić delikatne cztery wgłębienia, w które należy wbić jajka. Jajka lekko posolić, Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momenty ścięcia jajek.
Smacznego :)
Komentarze