Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem

4.48 (147 ocen)

Takie zapiekanki to ja uwielbiam. Smaczne i zdrowe warzywa, dodatek sera i dobrze przyprawiony kurczak. A wszystko zalane kremowym sosem beszamelowym. Dla mnie rewelacja!

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    100 g zielonej fasolki szparagowej
    200 g mieszanki warzywnej (por, marchew, kalafior)
    300 g sera
    500 g filetu z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    1 woreczek ryżu 100 g
    3 łyżki keczupu
    3 łyżki majonezu
    Olej do smażenia
    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    Ok. 750 ml mleka
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Koperek
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Tak samo robimy z ryżem, fasolką oraz mieszanka warzywną. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni.
  • image-1pitrst 2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, na nich układamy ryż, smarujemy keczupem. Następnie posypujemy połową sera, układamy kurczaka, smarujemy majonezem.

  • image-28a2llf 3. Na końcu układamy fasolkę oraz mieszankę warzywną oraz posypujemy resztą sera. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i pieczemy przez 30 minut w 200*C.
  • image-1kqy4g5 4. Sos beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (musi się uprażyć). Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy cały czas energicznie mieszając. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować