Takie zapiekanki to ja uwielbiam. Smaczne i zdrowe warzywa, dodatek sera i dobrze przyprawiony kurczak. A wszystko zalane kremowym sosem beszamelowym. Dla mnie rewelacja!
Składniki:
5 ziemniaków
100 g zielonej fasolki szparagowej
200 g mieszanki warzywnej (por, marchew, kalafior)
300 g sera
500 g filetu z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 woreczek ryżu 100 g
3 łyżki keczupu
3 łyżki majonezu
Olej do smażenia
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Ok. 750 ml mleka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Koperek
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Tak samo robimy z ryżem, fasolką oraz mieszanka warzywną. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni.
2.Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, na nich układamy ryż, smarujemy keczupem. Następnie posypujemy połową sera, układamy kurczaka, smarujemy majonezem.
3.Na końcu układamy fasolkę oraz mieszankę warzywną oraz posypujemy resztą sera. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i pieczemy przez 30 minut w 200*C.
4.Sos beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (musi się uprażyć). Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy cały czas energicznie mieszając. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz koperkiem.
Komentarze