Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i szpinaku

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Efektowne, syte i wyjątkowo smaczne danie z kaszy jęczmiennej z dodatkiem szpinaku zapiekane w sosie serowym z jajkami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jęczmienna wiejska: 150 gramów
    - szpinak liście: 300 gramów
    - pierś z kurczaka: 2 sztuki
    - jajka ugotowane na twardo: 3 sztuki
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - śmietana 12%: 100 mililitrów
    - czosnek: 3 ząbki
    - ser żółty stary: 5 łyżek
    - papryka słodka w proszku: 3 szczypty
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Ser

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ze szpinakiem i kaszą jęczmienną 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Zapiekanka z kaszą jęczmienną 2. Do kaszy dodajemy ugotowany szpinak, piersi z kurczaka usmażone i pokrojne w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser żółty- 3 łyżki, wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pozostałym żółtym serem, na wierzch układamy jajka na twardo z odrobiną czerwonej słodkiej papryki. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować