Zapiekanka z kaszy jaglanej i mięsa

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Zapiekanka jest miłym urozmaiceniem codziennych obiadów. Mam małe dziecko i dlatego robię szybkie i zdrowe potrawy.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
    250 g mięsa mielonego (ja stosuję mięso wołowe)
    3 cebule
    1/2 puszki kukurydzy
    1 szkl.mleka
    pare łyżek startego sera żółtego
    olej do smażenia
    sól, pieprz,
    przyprawa do zapiekanek (dla chętnych)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jaglanej i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagaotowujemy litr osollonej wody i wrzucamy kaszę. Gotujemy kaszę.
  • 2. W trakcie gotowania kaszy, obieramy cebulę i kroimy ją w talarki. Smażymy na patelni tak żeby się zeszkliła. Przekładamy na talerzyk a na tym samym tłuszczu smażymy mięso mielone tak, żeby było rumiane.
  • 3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i posypujemy bułką tartą. Kaszę mieszamy z przyprawą do zapiekanek, cebulę, mięso dzielimy na 3 części.
  • pierwsza warstwa 4. Wykładamy pierwszą warstwę kaszy.
  • Warstwa zapiekanki z mięsem 5. Na kaszę układamy cebulę. Na cebulę mięso. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Tworząc warstwy. Przy drugiej warstwie mięso posypujemy kukurydzą z puszki. (nie ostatnią)
  • 6. Mleko mieszamy z kilkoma łyżkami startego żółtego sera i przyprawami i polewamy nim zapiekankę.
  • 7. Całość zapiekamy w piekraniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

Porady

Czasem do mięsa dodaję dwa trzy plastry boczku, który najpierw lekko podsmażam. Zapiekanka wtedy ma aromatyczny zapach i specificzny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować