Zapiekanka z kaszy jaglanej i białego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować kaszę jaglaną na wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić cebulę w niedużą kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć, odstawić do wystudzenia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na oliwie. Doprawić curry i dowolnymi ziołami.
2.W dużej misie dokładnie rozmieszać mikserem biały ser i porcjami dokładać kaszę jaglaną oraz dwa jajka. Całość dokładnie zmiksować. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, cukinię, pomidory. Świeże zioła drobno posiekać i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
3.Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego bądź na blaszkę wyłożoną papierem. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w temp 180 stopni ok 50 minut ( z termoobiegiem). Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z sosem mięsnym, sosem tzatziki. Smacznego:)
Porady
Przed wyłożeniem masy do formy warto podsmażyć na patelni mały placuszek ( z łyżki masy), aby sprawdzić czy jest dobrze doprawione.
Komentarze