Zapiekanka z kaszy gryczanej z grzybami i kiełbaską

5 (179 ocen)

Smaczna, pożywna i zdrowa zapiekanka, której głównym składnikiem jest kasza gryczana. Powstała, gdy szukałam pomysłu na spożytkowanie kolejnego słoika z domowymi opieńkami w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 2 szkl. kaszy gryczanej
    400 g grzybów w sosie pomidorowym (lub 400 g pieczarek i 2-3 łyżki keczupu)
    2 duże cebule
    1-1,5 pętka ulubionej cienkiej kiełbasy
    150 g sera żółtego
    2 jajka
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz czarny mielony
    oregano suszone
    zioła prowansalskie
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z kaszy gryczanej z grzybami i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko, ostudzić.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Kiełbasę pokroić w kostkę lub w półplasterki, podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • 2. Cebulę i kiełbasę przełożyć do kaszy, dodać grzyby w sosie pomidorowym (jeżeli mamy pieczarki, to należy pokroić je w półplasterki i podsmażyć na patelni, dodając po usmażeniu 2-3 łyżki keczupu). Do masy wbić 2 całe jajka, wymieszać i doprawić do smaku.
  • 3. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pokrywę zdjąć, posypać zapiekankę startym żółtym serem i dopiec jeszcze 5-10 minut.

Porady

Zapiekanka wystarczy dla 6 osób (naczynie żaroodporne o pojemności 2,4 l). Bardzo dobrze się kroi, kiedy troszkę ostygnie. Dobrze smakuje polana keczupem. Do zapiekanki użyłam opieniek w sosie pomidorowym z własnej spiżarni, ale śmiało można je zastąpić pieczarkami z dodatkiem keczupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować