Zapiekanka z kaszy gryczanej i kulek mozarelki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie, zdrowe i bardzo sycące danie, do którego pasuje surówka z kiszonej kapusty. A witaminy C i kaszy gryczanej o każdej porze roku nigdy za wiele.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szkl kasza gryczana,
    3 szt jaja surowe,
    3 kulki mozarelki,
    pietruszka zielona,
    szczypior,
    1/3 szkl bulion drobiowy,
    1 łyżka masło

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kulek mozarelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej się wody wsypać kaszę i gotować przez 5 minut. Następnie odcedzić i wymieszać z łyżką masła oraz zieloną pietruszką - pokrojoną drobno. Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i podlać ją bulionem rozrobionym w 1/3 szkl wody. W kaszy zrobić wgłębienia i powbijać jajka oraz powkładać ser mozarellkę - najlepiej jak to będą kulki. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Wyjąć jak jajka się zetną i podawać od razu. Po wierzchu posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

Porady

Jeśli nie masz w domu sera mozarelki, zapiekankę możesz przygotować z samych jajek. Jest również smaczna i bardzo treściwa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy