Zapiekanka z kaszy gryczanej

4.5 (177 ocen)

Mimo ,że kasze są bardzo zdrowe, stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach. A warto je włączyć do jadłospisu, choćby w formie takiej wegetariańskiej zapiekanki.

Składniki:

  • 25 dag kaszy gryczanej

    1 łyżka masła

    1 łyżka margaryny

    1 biała cebula

    1 czerwona cebula

    2 pory

    30 dag pieczarek

    30 dag tłustego białego sera

    10 dag śmietany 12 %

    1 pęczek natki pietruszki

    sól

    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 1. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej odrobinę soli, masło i kaszę. Mieszamy, aż wszystko ponownie zacznie się gotować. Przykrywamy wtedy garnek pokrywką i gotujemy na maleńkim ogniu, aż kasza wchłonie wodę.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 2. Cebulę i pory kroimy w plasterki. Następnie musimy je zeszklić na patelni-na margarynie. Osobno podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki. Kaszę mieszamy z pokruszonym białym serem, usmażonymi warzywami i pieczarkami oraz pieprzem. Pieprzu sypiemy dość dużo, powinien on być w daniu wyraźnie wyczuwalny.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 3. Wkładamy wymieszane składniki do natłuszczonej blaszki i zapiekamy danie w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 30 minut. Wyjmujemy danie z piekarnika. Polewamy je roztrzepaną śmietaną , po czym zapiekamy jeszcze 10 minut.Zajadamy gorące, posypane natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować