Zapiekanka z kaszy

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Moja mama jest dla mnie wzorem gospodyni. Udziela mi rad, ale również chętnie przyjmuje moją pomoc.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. kaszy
    kukurydzianej
    łyżka masła
    posiekana cebula
    30 dag kiełbasy
    30 dag pieczarek
    2 łyżki keczupu
    3 łyżki śmietany
    15 dag startego żółtego sera
    olej
    bułka tarta
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mieszamy ze 100 ml zimnej wody i wlewamy do 3 szkl. wrzątku z łyżką soli i oleju. Mieszając, gotujemy 25 minut. Dodajemy masło.
  • 2. Kiełbasę kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry
    i z cebulą smażymy na oleju.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i oprószamy bułką. Wkładamy połowę kaszy, kiełbasę i pieczarki z cebulą. Oprószamy solą i pieprzem.
    Polewamy śmietaną wymieszaną z keczupem i posypujemy serem. Przykrywamy resztą kaszy. Zapiekamy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować