Zapiekanka z kaszą gryczaną i mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie na miękko.
W rondelku rozgrzać olej i dodać cebulę pokrojoną w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Dodac mortadelę pokrojoną w kostkę,poddusić chwilkę.
Fasolkę odsączyć i polać zimną wodą. Do rondelka z mortadelą dodać fasolkę, kukurydzę,oliwki,pomidory oraz zioła i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 7-8 min. Całość dodać do ugotowanej gorącej jeszcze kaszy i dokladnie wymieszać. Wszystko przełożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
2.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę,wymieszać dokładnie ze śmietaną.
Polać zapiekankę.
Piec bez przykrywki w temp 180 stopni przez ok 35-40 min.
Komentarze