Zapiekanka z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Pomidory,paprykę i jabłko pokroić w kostkę,marchew i ogórka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (można zetrzeć na tartce).
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć i dodać mięso mielone,posypać curry. Do podsmażonego już mięsa dodać jabłko,pomidory,ogórek,marchew
i odsączoną z zalewy kukurydze. Doprawić i dusić ok 10-15min.
Całość przełożyć do kaszy gryczanej.Dodać odsączoną z zalewy fasolkę i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić i wyłożyć masę.
Przeciśnięty czosnek wymieszać ze śmietaną i zalać równo zapiekankę. Przykryć pokrywką.
Piec ok 30 min w 180 stopniach
Komentarze