Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażymy klopsy po około 5 minut z każdej strony.
2.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Do cebuli dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Mieszamy. Kapustę podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze