Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna na obiad dla całej rodziny. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego,
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej
    60 dag kapusty kiszonej,
    1 cebula,
    1 szklanka wody,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    1,5 łyżeczki kminku,
    50 dag ziemniaków
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażymy klopsy po około 5 minut z każdej strony.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Do cebuli dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Mieszamy. Kapustę podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować