Zapiekanka z fasolką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym nożem. Marchewkowe paski wrzucam do osolonej gorącej wody i gotuję aldente, cukinii nie gotuję dojdzie w zapiekance.
2.Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby ją nie zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko, bulion zimny i mieszam energicznie aż się połączą Wstawiam ponownie na wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką. Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko.
3.Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego.
Na dno naczynia do zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem, na to pokrojony koper, znowu sos.
4.na to paski marchewki i cukinii, na to sos , fasolkę i resztę cukinii i marchewki.
5.Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się rozpuści. Posypuję natką przed podaniem
Komentarze