Zapiekanka z grzybami leśnymi, kalafiorem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kalafiora opłucz i pokrój na różyczki. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź i wystudź.
2.Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pokrój w małą kostkę, wymieszaj go z przyprawą gyros i usmaż na patelni na rumiano.
3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
SOS BESZAMELOWY: Masło przełóż do rondla, roztop je, dodaj mąkę i energicznie mieszaj aż składniki się połączą. Tak powstałą masę chwilkę podsmaż, a następnie małymi porcjami dodawaj ciepłe mleko i mieszaj aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy masa przestygnie dodaj do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie zmiksuj.
Na dnie naczynia ułóż makaron.
4.Następnie wyłóż kalafiora i marchewkę. Kolejną warstwę stanowią podsmażone grzyby i cebula.
5.Następnie ułóż kąski kurczaka i zalej całość sosem beszamelowym.
6.Posyp wierzch żółtym serem. Zapiecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Życzę smacznego!
Komentarze