Zapiekanka z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane i zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki wymieszać z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
2.Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni następnie dodać razem z tłuszczem do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
3.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, wyłożyć całą masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować wierzch śmietaną.
4.Piekarnik nagrzać do 200st i piec babkę około 30 min, następnie zmniejszyć temp do 180st i dopiec, babka jest gotowa jak wbity patyczek wyciągniemy suchy, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
5.Ja podałam z sosem grzybowo-śmietanowym, ale można podać dowolnym sosem.
Komentarze