Tym razem propozycja zapiekanki w wersji bezmięsnej, z orzechami włoskimi i sosem beszamelowym.
Składniki:
Mały kalafior
mały brokuł
150 g sera typu feta
pół szklanki orzechów włoskich grubo siekanych
100 g sera żółtego
łyżka masła
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Zapiekanka z brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior umyty, podzielony na różyczki gotować krótko w osolonym wrzątku powinien być twardawy.
Osączyć i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
Posypać połową sera fety, pokrojonego w małą kostkę.
Na wierzch wyłożyć tak samo ugotowany brokuł i też posypać serem.
2.Masło rozpuścić w rondelku , posypać mąką i chwilę zasmażyć, następnie wlać powoli mleko mieszając mątewką lub trzepaczką, aby nie było grudek. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Polać sosem warzywa, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*.
Piec ok. 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać tartym serem i włożyć jeszcze do piekarnika aby ser się zrumienił.
Po wyjęciu pozwalamy jej jeszcze odpocząć przez 10 minut i dopiero wtedy podajemy.
Komentarze