Zapiekanka z białą kiełbasą

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Jeśli już coś gotuję, to smacznie.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
    30 dag białej kiełbasy
    marchewka
    1/2 opakowania mrożonego szpinaku
    olej
    duża cebula
    4 łyżki czerwonej soczewicy
    sól
    łyżeczka suszonego koperku
    1/2 łyżeczki mielonej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną marchewkę kroimy w 0,5-cm plastry, gotujemy na półtwardo. Odcedzamy.
  • 2. Ziemniaki kroimy w 1-cm plastry. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy, odparowujemy. Z kiełbasy usuwamy osłonki, kroimy
    i podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę, szpinak, cebulę i soczewicę. Mieszamy.
  • 3. W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy: 1/2 ziemniaków, kiełbasę z warzywami i soczewicą, resztę ziemniaków. Posypujemy koperkiem i papryką. Pieczemy 40 minut w 160 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować