Zapiekanka z bakłażanem i serem lazur

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapiekanka z serii co miałam w lodówce, wyszła pyszna. Czosnkowa taka jak lubię, bakłażan zastąpił mięso które było już zbędne jak dla mnie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    1/2 brokuła
    1/3 kalafiora
    1 duża marchewka
    15 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
    1/2 pęczka pietruszki
    200 gram makaronu świderki i kokardki
    sól, pieprz, cukier do smaku
    300 ml śmietany gęstej 18 %
    100 gram sera lazur błękitnego
    3 ząbki czosnku
    olej rzepakowy

Zapiekanka z bakłażanem i serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • produkty do zapiekanki 1. Bakłażan kroje w kostkę, i przesmażam na patelni na oleju. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Brokuł i kalafior myję, dzielę na różyczki i wkładam do garnka w wodą. Marchewkę obieram i kroję z talarki. Dodaję do brokuła z odrobiną soli i cukru. Gotuję aldente.Odcedzam i przelewam zimną wodą.
  • bakłażan usmażony 2. Makaron mieszam z brokułami, bakłażanem i wkładam wszystko do naczynia żaroodpornego. Wcześniej doprawiam sola, pieprzem. Do rondelka wlewam śmietanę, dodaję pokruszony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę i na wolnym ogniu podgrzewam, dodaję pokrojoną pietruszkę. Doprawiam pieprzem. Polewam zapiekankę, dodaję pokrojone pomidorki i wstawiam na 25 minut temp 200 stopni do piekarnika.

Porady

Bakłażana nie można dodawać surowego musi być usmażony

Komentarze

Podobne przepisy