Zapiekanka z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina Jaworskich z Głuchołaz zaprosiła nas na zapiekankę z boczkiem i pysznym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • ● 1 kg wędzonego boczku
    ● 1 kg ziemniaków
    ● po 2 czerwone i żółte pap ryki
    ● 3 ząbki czosnku
    ● cebula
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    Sos: 4-6 ząbków czosnku
    ● majonez
    ● 3 łyżki śmietany
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz

Zapiekanka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
    i obieramy. Boczek
    i cebulę kroimy w kostkę
    i smażymy. Dodajemy zmiażdżony
    czosnek. Papryki kroimy
    w paski i podsmażamy na
    osobnej patelni.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym
    układamy boczek, następnie
    ziemniaki, paprykę i ponownie
    ziemniaki. Każdą warstwę
    posypujemy pieprzem i solą.
  • 3. Pieczemy pod przykryciem
    ok. 15 minut w temperaturze
    200 °C, następnie posypujemy
    serem i zapiekamy jeszcze
    20 minut bez pokrywki.
  • 4. Sos: czosnek miażdżymy
    i mieszamy ze śmietaną i majonezem.
    Doprawiamy.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy