Zapiekanka z czerstwego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek, marchew obieramy. Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.
2.Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.
3.Ogórki kiszone kroimy w plastry
4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.
5.Na wierzchu kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem
6.Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.
7.Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy dokładnie każdą kromkę chleba.
Komentarze