Zapiekanka z cukinii i kurczaka w sosie dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Pierś z kurczaka zamarynować w jogurcie, dodać papryczki chili paprykę słodką i ostrą, cząber, doprawić solą i pieprzem białym i czarnym. Papryczki chili pokroić w drobną kostkę dodać do mięsa. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wetrzeć w mięso. Zostawić na kilka godzin w lodówce.
2) Dynię udusić na maśle do miękkości. Dodać 2 ząbki czosnku i zeszkloną na maśle cebulę oraz śmietanę. Dorzucić drobno pokrojony ser pleśniowy i gotować aż się rozpuści. Doprawić sola pieprzem. Zblendować na gładką masę ( jeśli będzie za gęste dodać parę łyżek wody). Dodać cząber.
3) Cebulę zeszklić na maśle. Dodać do zamarynowanego kurczaka. Dorzucić pieczarki oraz cukinię pokrojoną w kostkę i dokładnie wymieszać.
4) Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Bakłażana pokroić w plastry. Ułożyć warstwę bakłażana, a następnie dodać warstwę mięsną. Na wierzch ułożyć kolejna warstwę bakłażana. Polac sosem dyniowym oraz posypać serem pleśniowym.
5) Zapiekać w piekarniku około 40 minut ( 180 stopni). Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
Komentarze