Zapiekanka z cukinii i kurczaka w sosie dyniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa inspirowana jesiennymi smakami, łącząca delikatność dyni z rozgrzewającą nutką papryki chilli idealną na chłodne wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - pierś z kurczaka
    - cukinia
    - dynia
    - bakłażan
    - pieczarki
    - 2 cebule
    - 4 ząbki czosnek
    - ser pleśniowy
    - 4 łyżki śmietana
    - natka pietruszki
    - papryczki chili
    - jogurt naturalny
    - masło
    - oliwa
    Przyprawy:
    - papryka słodka i ostra
    - pieprz czarny
    - pieprz biały
    - cząber
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii i kurczaka w sosie dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Pierś z kurczaka zamarynować w jogurcie, dodać papryczki chili paprykę słodką i ostrą, cząber, doprawić solą i pieprzem białym i czarnym. Papryczki chili pokroić w drobną kostkę dodać do mięsa. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wetrzeć w mięso. Zostawić na kilka godzin w lodówce.
    2) Dynię udusić na maśle do miękkości. Dodać 2 ząbki czosnku i zeszkloną na maśle cebulę oraz śmietanę. Dorzucić drobno pokrojony ser pleśniowy i gotować aż się rozpuści. Doprawić sola pieprzem. Zblendować na gładką masę ( jeśli będzie za gęste dodać parę łyżek wody). Dodać cząber.
    3) Cebulę zeszklić na maśle. Dodać do zamarynowanego kurczaka. Dorzucić pieczarki oraz cukinię pokrojoną w kostkę i dokładnie wymieszać.
    4) Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Bakłażana pokroić w plastry. Ułożyć warstwę bakłażana, a następnie dodać warstwę mięsną. Na wierzch ułożyć kolejna warstwę bakłażana. Polac sosem dyniowym oraz posypać serem pleśniowym.
    5) Zapiekać w piekarniku około 40 minut ( 180 stopni). Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować