Pomysł na letni obiad już jesienną porą. Wspaniałe połączenie smaków, polecam :)
20 min
Składniki:
1 większa cukinia,
1/2 papryki,
150 g mięsa mielonego,
100 g zielonego pesto,
100 ml śmietany 18%,
1 cebula,
150 g mozzarella w kulkach,
1 większy pomidor lub dwa mniejsze,
1 jajko,
majeranek,
tymianek,
sól,
pieprz,
Zapiekanka z cukinią, mozarellą i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Plastry oprószamy sola i odstawiamy na 5-10 min. Osuszamy je później papierowymi ręcznikami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę plastrów cukinii.
2.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę, dodajemy paprykę, a po chwili mięso mielone.
3.Gdy mięso już się podsmaży całość zdejmujemy z ognia i dodajemy pesto, dokładnie mieszamy. Gdy mięso trochę przestygnie układamy je na plastrach cukinii.
4.Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy go w plastry i układamy na mięsie, solimy i pieprzymy.
5.Na pomidorach układamy resztę cukinii. Mozzarellę kroimy na plasterki - na 2-3 części - i układamy na cukinii.
6.ajko rozkłócamy, dodajemy śmietany, tymianku, majeranku, solimy i pieprzymy. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około pół godziny - do momentu aż ser nam się zapiecze.
Komentarze