Zapiekanka z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię cukinię na ciepło. Pomysł na taką zapiekankę przekona do cukinii nawet największych jej przeciwników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - mięso mielone drobiowe - 500 g
    - pieczarki - ok. 10 szt
    - cukinia - 1 szt.
    - suszone pomidory - 5-6 szt
    - cebula - 1 szt
    - jajko - 2 szt
    - mleko - 1 szkl - u mnie mleko 2%
    - sól, pieprz, czubryca, słodka papryka
    - olej - 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki można pokroić w kostkę lub półksiężyce 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory zalać wrzątkiem i odstawić do sparzenia. Na 1 łyżeczce oleju usmażyć cebulę i pieczarki.
  • Przyprawiamy według uznania 2. Do miski wrzucić mięso mielone, podsmażone składniki, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Całość wymieszać.
  • Cukinie kroimy w półksiężyce lub w plasterki 3. Cukinię pokroić w plasterki lub półksiężyce jeśli jest duża.
  • Zapiekanka w naczyniu żaroodpornym 4. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżeczką oleju i wyłożyć 1/2 masy mięsnej, następnie cukinia i na koniec pozostałą część masy mięsnej.
  • Po zapieczeniu przypomina ser żółty 5. W miseczce połączyć jajka z mlekiem i rozkłócić.
  • Upieczona zapiekanka 6. Zapiekankę zalać masą jajeczną i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 1 h. Smacznego:)

Porady

Zapiekanka smakuje dobrze również na zimno jako dodatek do chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować