Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem

0 (0 ocen)

Podróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności.

Składniki:


  • 250 g kiełbasy chorizo
    200g ryżu
    3 jajka
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    100g zielonych oliwek
    1 puszka kukurydzy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.
  • 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy 3 surowe jajka, posypujemy je solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zetną się jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować