Zapiekanka warzywna z mozzarellą

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Zawsze w lodówce mam nadmiar warzyw, zawsze mi ich szkoda i szukam pomysłów aby się nie zmarnowały. Pomysł na tą zapiekankę okazał się bardzo udany i bardzo smaczny :)

  • 30 min

Składniki:

  • pół brokuła
    pół pora
    1 gałązka selera naciowego
    pół papryki czerwonej lub pomarańczowej
    1 czerwona cebula
    2 dymki
    100 g białej mozzarelli
    sól, pieprz, chilli
    4 jajka
    100 ml śmietanki 18%
    1 łyżeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • 2. Brokuł podzielić na małe różyczki, por i cebulę pokroić w krążki, seler, paprykę w paseczki, dymkę posiekać.
  • 3. Na blaszkę ułożyć warzywa. Pozostawić zieloną część dymki.
  • 4. Jajka roztrzepać z e śmietanką, dodać sól, pieprz, tymianek, odrobinę chilli w proszku, zalać warzywa i piec ok 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć plasterki mozzarelli, zieloną część dymki i ponownie zapiec.

Porady

Można przygotować wersję mięsną, wystarczy dodać pokrojoną w paseczki wędlinę lub kiełbasę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować