Zapiekanka warzywna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na wykorzystanie różnych warzyw

  • 60 min

Składniki:

  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    175 g różyczek kalafiora
    175 g brokułów
    1 bulwa kopru włoskiego, w plasterkach
    75 g fasolki szparagowej, przeciętych na połowę
    2 łyżki masła
    2 1/2 łyżki mąki pszennej
    150 ml bulionu warzywnego
    150 ml białego wytrawnego wina
    150 ml mleka
    175 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
    2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
    sól i pieprz

    Góra
    900 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
    2 łyżki masła
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    75 g świeżo startego parmezanu
    1 łyżeczka nasion kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Ugotować marchew, kalafior, brokuły, koper włoski i fasolkę w garnku z wrzącą wodą przez 10 minut, aż zmiękną. Odcedzić warzywa dokładnie i odstawić.
    2 Roztopić masło w rondelku. Dodać mąkę i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać dodając po trochu, wino i mleko. Postawić z powrotem na ogień i doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż zgęstnieje. Wymieszać razem z warzywami, grzybami i szałwią i doprawić solą i pieprzem.
    3 Tymczasem przygotować górę zapiekanki. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w garnku z wrzącą wodą przez 10-15 minut. Odcedzić i rozgnieść z masłem, jogurtem i połową parmezanu. Wymieszać z nasionami kopru.
    4 Warzywa przesypać do żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć puree ziemniaczane posypać pozostałym serem. Piec w nagrzanym piekarniku. 190 C, na 30-35 minut, aż się zarumieni.

Porady

Do zapiekanki można użyć warzywa, które pozostały zrosołu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować