1 marchewka, pokrojona w kostkę
175 g różyczek kalafiora
175 g brokułów
1 bulwa kopru włoskiego, w plasterkach
75 g fasolki szparagowej, przeciętych na połowę
2 łyżki masła
2 1/2 łyżki mąki pszennej
150 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
150 ml mleka
175 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
sól i pieprz
Góra
900 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
2 łyżki masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
75 g świeżo startego parmezanu
1 łyżeczka nasion kopru
Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Ugotować marchew, kalafior, brokuły, koper włoski i fasolkę w garnku z wrzącą wodą przez 10 minut, aż zmiękną. Odcedzić warzywa dokładnie i odstawić.
2 Roztopić masło w rondelku. Dodać mąkę i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać dodając po trochu, wino i mleko. Postawić z powrotem na ogień i doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż zgęstnieje. Wymieszać razem z warzywami, grzybami i szałwią i doprawić solą i pieprzem.
3 Tymczasem przygotować górę zapiekanki. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w garnku z wrzącą wodą przez 10-15 minut. Odcedzić i rozgnieść z masłem, jogurtem i połową parmezanu. Wymieszać z nasionami kopru.
4 Warzywa przesypać do żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć puree ziemniaczane posypać pozostałym serem. Piec w nagrzanym piekarniku. 190 C, na 30-35 minut, aż się zarumieni.
Porady
Do zapiekanki można użyć warzywa, które pozostały zrosołu
Komentarze