50 dag kolorowego makaronu świderki
50 dag mięsa mielonego
3 opakowania sosu do spaghetti bolognese
1 duża cebula
30 dag pieczarek
1 duża lub 2 małe papryki czerwone
1 lub 2 opakowania mrożonych brokuł (w zależności kto ile lubi)
40 dag sera żółtego (10 dag do wnętrza zapiekanki, 30 dag do posypania na wierzch)
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego, słodka czerwona papryka,
olej do smażenia
Zapiekanka trójkolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy mięso oraz doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Chwilę smażymy. Pieczarki i paprykę kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Brokuł gotujemy na parze na pół miękko.
2.Sosy rozpuszczamy w zimnej wodzie według przepisu na odwrocie opakowania. Można doprawić sosy papryką i ziołami prowansalskimi.
3.Mięso, pieczarki, paprykę i brokuł mieszamy w garnku z ugotowanym wcześniej makaronem. Gdy wszystkie składniki przestygną dodajemy 10 dag startego sera żółtego i jeszcze raz mieszamy.
4.Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy wymieszane składniki, posypujemy startym żółtym serem, całość posypujemy słodką czerwoną papryką.
Zapiekamy ok. 20 minut w ok. 200 st.C.
Komentarze