Zapiekanka trójkolorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała zapiekanka dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag kolorowego makaronu świderki
    50 dag mięsa mielonego
    3 opakowania sosu do spaghetti bolognese
    1 duża cebula
    30 dag pieczarek
    1 duża lub 2 małe papryki czerwone
    1 lub 2 opakowania mrożonych brokuł (w zależności kto ile lubi)
    40 dag sera żółtego (10 dag do wnętrza zapiekanki, 30 dag do posypania na wierzch)
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego, słodka czerwona papryka,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka trójkolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy mięso oraz doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Chwilę smażymy. Pieczarki i paprykę kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Brokuł gotujemy na parze na pół miękko.
  • 2. Sosy rozpuszczamy w zimnej wodzie według przepisu na odwrocie opakowania. Można doprawić sosy papryką i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Mięso, pieczarki, paprykę i brokuł mieszamy w garnku z ugotowanym wcześniej makaronem. Gdy wszystkie składniki przestygną dodajemy 10 dag startego sera żółtego i jeszcze raz mieszamy.
  • 4. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy wymieszane składniki, posypujemy startym żółtym serem, całość posypujemy słodką czerwoną papryką.
    Zapiekamy ok. 20 minut w ok. 200 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować